منوی اصلی
Skip Navigation Links

تازه ترین ارسال ها
* شهادت حضرت زینب سلام الله علیها

* ولادت پرنور امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب علیه السلام

* ولادت امام جوادالائمه علیه السلام

* کرامات و معجزات امام هادی علیه السلام

* ولادت امام محمد باقر علیه السلام

* حلول ماه رجب

* ولادت حضرت زهرا سلام الله علیها

* اسرار ولادت پر نور حضرت زهرا

شهادت امام جعفـر صادق علیه السّلام

به مناسبت ایام شهادت جانسوز رئیس مکتب تشیّع ؛ امام صادق علیه السلام

مُلک و مَلَک به ناله و افغان و اشک و آه / چون داغدار، صادق آل پیمبر است

خون مى رود ز فرط غم از چشم شیعیان / زیرا که قلب عالم امکان مکدَّر است

بغضِ غریبی گلوی عالم را می فشارد و سنگینی داغی جان سوز بر قلب زمین زخم می زند. ملائک، کوچه پس کوچه های مدینه را در پیِ مرد بی نظیری می گردند که محضرِ مبارکش، منبع فیض آسمانی بود؛ اما چه سود! که اینک خوشه های زهرآگینِ کینه ی منصور، قلب سپیدش را هزار پاره کرده است. به ستاره ها بگویید دیگر ماه صادقانه شان طلوع نخواهد کرد شب‌ های تیره عراق آرام بگیرد که دیگر مأمورین سیاه‌دلِ عباسی، از دیوارهای خانه ی ولایت بالا نمی‌روند و جانشینِ خدا را از سجاده ی نماز، با سر و پای برهنه به دربارِ جور نمی برند! بار دیگر امامی در سوگِ پدر شهیدش می نشیند و لحظه های تلخِ وداع آن دو، بر شانه های تاریخ هجوم می آ‌ورد. ثانیه‌های واپسین است...

تمام فرزندان و نزدیکانِ امام صادق علیه السلام گرداگرد بسترش حلقه زده‌اند. امام برای آخرین بار چشم می‌گشاید.تن رنجور و چشمهای همیشه اشک آلودش از غم غربت آخرین یادگار فاطمی، برای همراهی ملائک بی‌تاب است.

این واقعه ی جانکاه را به قلب عالم امکان سلاله پاک نبوی و عصمت فاطمی و صولت حیدری، داغدار غم صادقی، حضرت حجت بن الحسن العسگری تسلیت و تعزیت عرض می نمائیم و از خداوند رحیم فرج و گشایش امر آن حضرت را خواستاریم.

مختصری از زندگانی مبارک شیخ الائمه امام صادق علیه السلام

حضرت اباعبدالله، جعفربن محمد علیه السلام پیشوای مذهب جعفری و بزرگترین عالم و دانشمند و مدرس مکتب پاک اسلام در روز 17 ربیع الاول سال 83  هجری ولادت یافت و به دستور منصور دوانیقی، به دست والی مدینه با انگور رازقی مسموم شد و در تاریخ 25 شوال سال 148هجری در سن 65 سالگی به شهادت رسید. ایشان در علم و دانش نبوی زبانزد خاص وعام در هر زمان بودند و  هر چه  بیشتر مورد  آزار و اذیت قرار می گرفتند، دست از تبلیغ و تدریس علوم ناب نبوی و الهی و ولایی دست برنمی داشتند.

مکتب امام صادق علیه السلام در واقع همان مکتب ناب نبوی است که پس از رحلت رسول اکرم صلی الله علیه و آله دستخوش بدعت ها و تحریف های خلفای غاصب و منفور اموی و عباسی و معاندین ولایت امیرالمؤمنین علیه السلام قرار گرفت.

پیامبر اکرم صلوات الله علیه و آله در زمان حیات خود فرمودند: پس از من دین اسلام به 73 فرقه منشعب می شود که تنها یک فرقه از این 73 فرقه حق است و72 فرقه بر باطل اند. و آن یک فرقه همان فرقۀ امامیه و جعفریه (شیعه اثنی عشری ) است،که رهبری آن به دست جعفر بن محمد علیه السلام که ششمین فرزند من از نسل علی بن ابیطالب علیه السلام است می باشد.

آن حضرت با فرصتی که به دست آوردند، بدعت ها و خرافات وارده به دین مبین اسلام را از ساحت مقدس شریعت مصطفوی دور ساخت و در هر رشته از علوم و فنون شاگردان  فراوانی تربیت نمودند.

امام صادق علیه السلام در مورد تربیت شاگردانشان فرمودند: آنها را به مقامی از علم برسانم که هر مردی از آنها در هر شهری که باشد محتاج به مسائل علمی از هیچ کس نباشد.(اصول ج2،کتاب حجت)

مقام علمی ایشان تاحدی بود که حتی دشمنان و منکران ولایت امیرالمومنین و اهل بیت عصمت و طهارت علیه السلام نیز در مجالس علمی ایشان  شرکت کرده وکسب علم می نمودند. تا جایی که برخی از شاگردان ایشان، از علومی که از حضرت فرا گرفته بودند بر علیه خود حضرت استفاده کردند. به طور مثال ابو حنیفه ؛ امام فرقۀ حنفی و مالک ؛ امام فرقۀ مالکی (از فرق اهل تسنن ).

ابوحنیفه می گوید : من هر چه از علم می دانم، از همان دو سال شاگردی نزد امام صادق علیه السلام دارم.

از دیگر شاگردان مطرح ایشان : هشام بن حکم، مفضّل، زراره، ابان، جابربن حیان و ....

در بین ائمه اطهار علیه السلام امام صادق علیه السلام بیشترین احادیث در رابطه با ولایت و امامت امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف را از خود به یادگار گذاشته اند. و در هر فرصتی که به ایشان دست می داد توصیۀ اکید نسبت به شناخت و خدمت امام عصر علیه السلام می نمودند و از دوری و فراق جانسوز آن حضرت  درعصر غیبت و غربت می گریستند .

امام صادق بی قرار مهدی علیه السلام

گروهی از اصحاب امام صادق علیه السلام خدمت آن حضرت رسیده و دیدند ایشان روی زمین نشسته و در حالیکه به شدت می گرید می فرماید :

سرور من ! غیبت تو خواب از دیدگانم ربوده وخاطرم را پریشان ساخته و آرامش دلم را از من سلب نموده، سرور من ! غیبت تو مصیبتی جانکاه بر سراسر هستی ام فرو ریخته که هرگز تسلی نمی یابم. از دست دادن یاران یکی پس از دیگری اجتماعات را در هم می ریزد. بلاها، سختی ها، رنج ها و اندوه ها چنان بر دلم سنگینی می کند که دیگر اشک دیده و فریادهای سینه ام را احساس نمی کنم و هر چه بر اشک دیده و فریاد سینه ام می نگرم، مصیبت شدیدتر و جانکاه تر در نظرم مجسم می گردد که از مصائب قبلی دشوارتر و شکننده تر است.

یکی از یاران حضرت عرضه داشت، ای مولای من ! چه چیز موجب شده که این چنین سیلاب اشک بر صورت مبارکتان جاری شود؟ 

امام آهی کشید به طوری که قفسه های سینه اش باز شد و لرزه بر اندامش افتاد و فرمودند : وای بر شما ...! من امروز صبح کتاب جفر را مطالعه می کردم ... در زندگی  قیام کننده ی آل پیامبر علیه السلام اندیشیدم که از دیده ها غایب می گردد و غیبتش به طول می انجامد و عمرش بسیار طولانی می شود. مـؤمنان در آن زمان به سختی آزموده می شوند و از طول غیبتش دچار شک و تردید شده و اکثرشان از دین خود مرتد می شوند و ریسمان اسلام را که خدای متعال می فرماید :"وکل انسان الزمناه طائره فی عنقه ..."  اسراء 13

از گردن خود می گشایند، یعنی همان رشته ولایت را از گردن خود دور می کنند. من از مطالعه وضع آنها رشته افکارم گسست و کوه غم و اندوه بر تنم فرو ریخت . (بحارالانوارج 51 ص219)

احادیثی چند در رابطه با امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف

امام جعفر صادق علیه السلام می فرماید: کسی که اقرار به جمیع امامان کند لکن مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف را انکار کند چنان باشد که به جمیع پیامبران اقرار کند و محمدصلی الله علیه و آله را انکار نماید.(کمال الدین ج 2 ص 333)

(( امّن یجیب المضطر اذا دعاه ویکشف السّوء )) نمل 62

امام جعفر صادق علیه السلام می فرماید : این آیه درباره قیام کننده آل محمد صلی الله علیه و آله نازل شده که در حالی که مضطر است دو رکعت نماز در مقام ابراهیم می خواند و خدا را برای (ظهور) دعا می کند، خداوند نیز او را اجابت می کند و شر و  بدی را برطرف می نماید و او را جانشین و حاکم از سوی خود در زمین قرار می دهد. (تفسیر البرهان ج3 ص208)

امام جعفر صادق علیه السلام می فرماید : نزدیکترین حالات بندگان خدا به خدا که در آن حال از آنها خشنودتر از هر زمانی است آن وقتی است که امام آنها غائب و از نظر آنها پنهان می باشد و مکان او را نمی دانند و با وجود این یقین دارند که حجت خداوند موجود است پس در آن زمان باید هر صبح و شام منتظر فرج باشند.(بحارالانوار ج52)

امام جعفر صادق علیه السلام می فرماید : هر کس خوشحال می شود و دوست دارد که در شمار یاران حضرت مهدی علیه السلام باشد، باید سه ویژگی داشته باشد یکی منتظر بودن، دومی با ورع بودن (تقوا داشتن) و سومی اخلاق کریمانه و بزرگوارانه داشتن.(بحارالانوار ج52ص140)

امام جعفر صادق علیه السلام می فرماید : اگر او را ببینم و در زمانش باشم، تا عمر دارم، در خدمتش خواهم کرد. (بحارالانوار ج51ص152)

 

امام جعفر صادق علیه السلام می فرماید : علم ودانش به 27 قسمت تقسیم شده اما تا کنون بیش از دو قسمت آن در دسترس بشر قرار نگرفته است وقتی قائم ما قیام نموده 25 قسمت دیگر را آشکار می کند و در بین بشر پخش می نماید. (بحارالانوار ج52 ص336)

 

امام جعفر صادق علیه السلام می فرماید : خوشا به حال شیعیان قیام کننده ی ما علیه السلام که در دوران غیبت او چشم به راه قدم ایشان و منتظر ظهورش می باشند و در دوران ظهور او فرمانبردار اویند، آنها اولیاء خدا هستند که هیچ گونه ترس بر آنها نیست و دچار غم و اندوه نمی شوند. (کمال الدین ج2 ص357)

 

امام جعفر صادق علیه السلام می فرماید : هر کس به وجود امام دوازدهم معتقد باشد مانند این است که شمشیر برهنه به دست گرفته و در رکاب پیامبر صلوات الله علیه و آله از آن حضرت دفاع نموده است.(بحار ج13ص371)

 

امام جعفر صادق علیه السلام می فرماید : وقی قیام کننده ی ما علیه السلام قیام کند سراسر زمین به نور پروردگارش روشن می گردد و مردم از نور خورشید و ماه بی نیاز می شوند و تاریکی به طور کلی از بین می رود.( تفسیر صافی ص469)

 

امام جعفر صادق علیه السلام می فرماید : این امر (فرج وظهور) جز بعد از یأس و ناامیدی پیش نمی آید و به خدا سوگند ظهور نمی شود تا از یکدیگر جدا شوید و با امتحان خالص گردید، اهل شقاوت به شقاوت و اهل سعادت به سعادت.(اصول کافی ج1ص370)

 

امام جعفر صادق علیه السلام می فرماید : هر کس بر بلا  شکیبا باشد و به وسیله دعا چشم انتظار فرج از سوی خدا باشد از خاصان به شمار می آید.( بحارالانوار ج23 ص21)

 

امام جعفر صادق علیه السلام می فرماید :  او برطرف کننده رنجها و اندوهها از شیعیان است، بعد از اندوهی سخت و بلایی طولانی و ستمی جانکاه.( روزگار رهایی ص381)

 

امام جعفر صادق علیه السلام می فرماید:خداوند هیچ عملی را بدون انتظار فرج نمی پذیرد.(منتخب الاثر ح9)

 

از امام صادق علیه السلام پرسیدند : سبب بر خاستن به خاطر ذکر لفظ (قیام کننده ی آل محمد صلی الله علیه و آله) و القاب امام حجت چیست؟

امام جعفر صادق علیه السلام فرمودند: زیرا او را غیبتی است طولانی و او از شدت مهربانی خود نسبت به دوستانش هر کس را که به این لقب از او یاد می کند به دیده عنایت می نگرد زیرا این لقب یاد آور حکومت او و برانگیزاننده حسرت غربت اوست، به خاطر بزرگداشت اوست که باید بنده خاضع و فروتن هنگامی که مولای گرامی او با دیدگان شریفش به او نگاه می کند برخیزد و احترام کند و تعجیل فرج او را از خدای تعالی بخواهد. (منتخب الاثر ص 506)

 بی تردید این برخاستن که به فرمایش امام صادق علیه السلام یادآور قیام و حکومت حضرت مهدی است تنها به انگیزه احترام صورت نمی گیرد بلکه دلالتی برای آمادگی منتظر برای قیام و همراهی با مولای خویش نیز دارد. پیام این قیام هم اکرام قیام قائم عجل الله تعالی فرجه الشریف است و هم اعلام آمادگی برای قیام و همسویی با آرمانهای بزرگ حکومت جهانی او و بیعتی برای همراهی با او در روز ظهور هم واکنش به نگاه مهر آمیز مولای غائب است.

 

امام جعفر صادق علیه السلام می فرماید:  در وقتی که امام خود را گم کنید و پیوسته در جستجوی او باشید تا هنگامی که مانند خورشید طلوع کند، پس هر جا هستید از شک و تردید درباره وی خودداری نمائید و هر گونه شکی را از خود دور کنید و از آنچه گفتم احتراز جوئید، و توفیق و ارشاد شما را به راه راست از خداوند متعال خواستارم.( بحار ج13 ص374)

 

امام جعفر صادق علیه السلام می فرماید: چون حضرت قیام کننده ی آل محمد صلی الله علیه و آله قیام کند کتاب خدای تبارک و تعالی را آن چنانکه هست تلاوت می کند، قرآنی را که حضرت علی علیه السلام نوشته را می آورد.(روزگار رهایی ص608)

 

امام جعفر صادق علیه السلام می فرماید: بر امامت او استوار نمی ماند به جز کسی که یقینش بسیار قوی و معرفتش به او صحیح باشد. ( روزگار رهایی ص287)

 

امام جعفر صادق علیه السلام می فرماید: مردم را از پیروی بی قید و شرط غیر معصوم بر حذر داشته و هشدار داده که هیچ غیر معصومی را نباید مورد تصدیق کلی قرار داد و همچون اطاعت از حجت خدا و تسلیم در برابر خاندان وحی از وی فرمانبرداری کرد و گفتارش را صد در صد حق دانست. (اصول کافی ج2 ص298 )

 

امام جعفر صادق علیه السلام می فرماید: قسم به خدا عدل او داخل خانه هایشان می شود  همچنان که گرما و سرما داخل می شود. ( بحار ج52 ص362)

 

امام جعفر صادق علیه السلام می فرماید: همانا از حقوق ما برشیعیان این است که بعد از هر نماز واجب دستهایش را بر چانه گذاشته و سه مرتبه بگوید

یا ربِّ محمدٍ عجّل فرجَ آلَ محمّد، یا ربِّ محمّدٍ اِحفَظ غیبةَ محمّد، یا ربِّ محمّدٍ اِنتَقِم لاِِبنَةِ محمّد

( صحیفه مهدیه ص413 )

 

شعری از امام صادق علیه السلام :

لکل اُناسٍ دولةً یرقبونها                  و دولتُنا فی آخرِ الدّهر یظهر

هر گروهی از مردم دولتی دارند که انتظار آن را می کشند و دولت ما نیز در آخرالزّمان ظاهر می گردد.( بحار ج 13 ص369)

 

"یا رب الصادق بحق الصادق اشف صدر الصادق بظور الحجّة"



آرشیو مطالب
Skip Navigation Links

دلنوشته ها
 این بخش در حال
به روزرسانی می باشد

تصاویر سایت
 این بخش در حال
به روزرسانی می باشد